Συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο για το ΤΕΙ Κιλκίς. Δύο χα-χα, τρία
χι-χι-χι και τέσσερα χου-χου-χου-χου. Και όποιος από τους συμβούλους
δυσαρεστηθεί να μας ζητήσει να το εξηγήσουμε. Εξ άλλου οι ίδιοι έχουν
πει πολλές φορές ότι είναι παιδική χαρά… Αλήθεια αυτοί που μιλούν για
νέα τμήματα ΤΕΙ, έχουν ασχοληθεί με το επίπεδο υποδομών και σπουδών του
λειτουργούντος στο Κιλκίς παραρτήματος, με το πόσοι καθηγητές είναι
μόνιμοι κ.λ.π.
+
Πάντως τώρα που ανέλαβε πρωτοβουλία η Κοινωνία Πολιτών για νάρθει άλλο τμήμα ΤΕΙ στο Κιλκίς, ησύχασα… Άκου Κοινωνία των Πολιτών, οι άλλοι, δηλαδή δεν ήμαστε πολίτες.. Και τι θα πει πολίτης..
+
Πάντως οι θέσεις γενικά για τα ΤΕΙ πρέπει να είναι ενταγμένες στη συνολική αντίληψη για την οικονομία, την κοινωνία και να δίνουν αναβαθμισμένο ρόλο στην επαγγελματική εκπαίδευση. Και η οικονομία και η κοινωνία, που οργανώνονται με βάση τις ανθρώπινες ανάγκες, έχουν ανάγκη τη συνδρομή όλων των επαγγελμάτων. Το ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλους μέχρι τα 18 τους χρόνια, η ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν, χωρίς προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς κύκλους, απαλλαγμένη από αντιεπιστημονικές, αναχρονιστικές διακρίσεις ανάμεσα σε τεχνολογική και πανεπιστημιακή εκπαίδευση χωρίς αποφοίτους δύο ταχυτήτων στο ίδιο αντικείμενο πρέπει να είναι οι στόχοι του κινήματος. Για όσα επαγγέλματα δεν απαιτούν επιστημονική ειδίκευση, να συγκροτηθεί δημόσια δωρεάν υψηλού επιπέδου επαγγελματική εκπαίδευση μετά τα 18 και ταυτόχρονη κατάργηση των διαφόρων ιδιωτικών παραμάγαζων, ΙΕΚ, ΚΕΣ κ.λ.π. με όλα τα παραπάνω στοχεύουμε στην ανάταση του μορφωτικού επιπέδου του λαού, για να μπορεί να είναι πρωτεργάτης και συμμέτοχος.
+
Ο Δήμος Κιλκίς ζήτησε, λέει, προτάσεις για να συντάξει το αναπτυξιακό του πρόγραμμα. Σαν ενέργεια καλό δείχνει, αλλά έχω τρία ερωτήματα.
1. Ζήτησε από όλους τους φορείς προτάσεις ή επιλεκτικά; Από τα κόμματα για παράδειγμα γύρω από τα οποία κινούνται τα πολιτικά και κοινωνικά πράγματα, ζήτησε;
2. Λίγο αργά δεν είναι, μετά από 10 χρόνια στη διοίκηση του Δήμου να ζητούνται τώρα, προτάσεις;
3. Τι πρόταση να κάνεις και τι βαρυσήμαντο να εισηγηθείς, όταν τα προβλήματα της πιο απλής καθημερινότητας του δημότη δεν είναι λυμένα;
+
«Όπου και να ταξιδέψεις στο νομό Κιλκίς, ο νομός σε πληγώνει». Και αυτό γιατί οι τοπικοί και κεντρικοί μας άρχοντες νοιάζονται σε επίπεδο ρητορείας και όχι ουσίας. Αλλά μήπως νοιαζόμαστε και εμείς; Μήπως και εμείς δεν έχουμε ευθύνη; Και μήπως τελικά έχουμε τις ηγεσίες που μας αρμόζουν;
+
Ένας ξένος αθλητής που αγωνίστηκε χρόνια στην Ελλάδα, σε μια συνέντευξή του είχε πει: «Τις πρώτες λέξεις που έμαθα στην Ελλάδα ήταν το αύριο και το μαλάκας». Και το είπε με την έννοια ότι τις χρησιμοποιούμε εμείς οι Έλληνες συχνά. Η μεν λέξη «αύριο» έχει να κάνει με την αναβλητικότητα που μας διακρίνει σαν λαό. «αύριο θα το κάνω», «ντάξ’ μωρέ αύριο θα το δούμε» κ.λ.π.. η δε ελληνοπρεπής λέξη «μαλάκας» και τα παράγωγά της χρησιμοποιούνται σε κάθε περίπτωση.. Αν πάρουμε τώρα τις δύο λέξεις και τις βάλουμε δίπλα -δίπλα τι προκύπτει; «αύριο μαλάκας». Σκέπτομαι τώρα. Τα γκάλοπ δείχνουν μια μεγάλη δυσαρέσκεια για τα δύο μεγάλα κόμματα του δικομματισμού που είναι πραγματική και προκύπτει και από τις συζητήσεις που κάνουμε όλοι μας. Όταν όμως έρθει η ώρα των εκλογών μην δείξουμε πάλι ότι, σήμερα είμαστε σκεπτόμενοι και «αύριο μαλάκες;»
+
Ο Καπιταλισμός (που άλλοι τον λεν παγκοσμιοποίηση για να μην πουν τη λέξη Καπιταλισμός γιατί μετά θα πρέπει να χρησιμοποιούν και τη λέξη Σοσιαλισμός και δεν πρέπει να μαθαίνουμε κακές λεξούλες στη νεολαία), βρίσκει τρόπο και κυρίως χρήματα να ενισχύει το κεφάλαιο, να στηρίξει το σύστημα. 2 τρις θα δώσουν οι κύριοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στήριξη των τραπεζιτών!! 28 δις οι δικοί μας. Τώρα τι θα μπορούσαμε να κάνουμε με πολύ λιγότερα χρήματα για να ανακουφίσουμε εργαζόμενους και συνταξιούχους, θα τα γράψω στο επόμενο φύλλο γιατί δεν έχω χώρο.
+
Ας ξεφύγουμε και λίγο από το ύφος της στήλης.
Πως τον λέει τον Άδωνι Γεωργιάδη η γυναίκα του, παρουσιάστρια του ανεκδιήγητου «η στιγμή της αλήθειας»; «μπουμπούκο μου». Τι γλυκό και τρυφερό! Άκου «μπουμπούκο» μου!!
+
Αμ το άλλο; Η Καλομοίρα, λέει, έφυγε στις ΗΠΑ γιατί στην Ελλάδα δεν την φέρονται καλά.. την κακομοίρα!! Πάντως η αλήθεια είναι ότι έφυγε και χάσαμε τη μεγάλη τραγουδίστρια αυτού του αιώνα. Τέτοια λέγονται και θα σηκωθεί από τον τάφο η Μοσχολιού να τους κυνηγάει…
+
Προς τους εργαζόμενους: Στην κρίση δε ρίχνεις τις σημαίες, τις ανεβάζεις πιο ψηλά.
Σάββατο, 25 Οκτωβρίου 2008 06:52