Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020, 2:39:30 μμ

Αρθρογραφία

Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2019 10:55

Τα λογικά και τα παράλογα, Σπάρτης και Ούλωφ Πάλμε, γωνία

Γράφτηκε από τον

Γράφει ο Τάσος Ναούμης, παιδίατρος.

Η διπλανή φωτογραφία θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη.  Απεικονίζει σε πρώτο πλάνο ένα  άγαλμα και στο βάθος  ένα  εγκαταλελειμμένο κτίριο-αποθήκη.   

           α) Το κτίριο ανήκει σε  δίδυμες αποθήκες που κουβαλούν μνήμες της σύγχρονης ιστορίας του Κιλκίς. Την Οθωμανική περίοδο  χρησίμευαν ως  καπναποθήκες γνωστές με το όνομα Ανγκο-Ποπώφ. Εκεί εγκαταστάθηκαν το 1913 οι πρώτοι πρόσφυγες  όταν έφθασαν από την Στρώμνιτσα στο πυρπολημένο  από τον πόλεμο Κιλκίς. 

Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2019 23:27

Γκρέκο μασκαρά

Γράφτηκε από τον

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, δάσκαλος.

 

Άκου Νεοέλληνα (στη θέση του πρώτου συνθετικού νεο- μπορεί να βάλει ο καθένας ό,τι άλλο έρχεται στο μυαλό του).

Άκου λοιπόν ανθρωπάκο.

Είσαι ένα είδος που ανήκεις ακόμα στην κατηγορία Homo Νεάντερλαντ και περνιέσαι, τρομάρα σου, για απόγονος των αρχαίων Ελλήνων.

Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2019 20:25

Θετική σκέψη, θετικοί άνθρωποι

Γράφτηκε από τον

Γράφει η Βίκυ Καλφοπούλου, Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος, Δημητράκου 21 Α Κιλκίς, τηλ. 2341028087, facebook: Βίκυ Καλφοπούλου.

Η αφορμή για το σημερινό μου άρθρο, είναι άνθρωποι που τόσα χρόνια γνωρίζω μέσα από την δουλειά μου, που ενώ έχουν ζήσει δύσκολες καταστάσεις, δεν παύουν να χάνουν την ελπίδα και το χαμόγελο τους. Απολαμβάνουν κάθε στιγμή και νιώθουν ευγνώμονες με το δώρο της ζωής.

Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2019 19:18

Βίος και Βία

Γράφτηκε από τον

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.

Ζωή είναι χρήση ψυχής, ενώ βίος είναι λίγη ζωή, λέει ο Αμμώνιος. Όταν μιλάμε για ζωή, μιλάμε για την αιώνια ζωή. Ενώ όταν μιλάμε για βίο, μιλάμε για μια σύντομη ζωή.  Η ψυχή είναι ελεύθερη σύμφωνα με την αρχαία κοσμοθεωρία και μπαίνει στο δεσμωτήριο της, που είναι το σώμα, μαζί με τη σύλληψη του εμβρύου. Άρα η λέξη «σύλληψη» σχετικά με τη ζωή δεν είναι τυχαία.  Αυτά εν ολίγοις  για να έχουμε μια ιδέα για τη διαφορά ανάμεσα στο βίο και ζωή.

Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2019 11:34

Ασυλία κι εξουσία

Γράφτηκε από τον

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.

Το μόνο άσυλο που ενόχλησε την κυβέρνηση ήταν το πανεπιστημιακό. Η ασυλία των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, των βουλευτών και των υπουργών μάλλον δεν την ενοχλεί. 

Σχετικά με τη εργατική νομοθεσία ό,τι κατακτήθηκε με αίμα και θυσία από τον περασμένο αιώνα ακυρώθηκε σχεδόν μεσοκαλόκαιρα! "Έρχονται χρόνια δύσκολα γεμάτα καταιγίδες κι εμείς του κόσμου θύματα μ' ατέλειωτα προβλήματα και λιγοστές ελπίδες" αντηχεί η φωνή του Καζαντζίδη, το ίδιο επίκαιρη...

Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019 19:22

Γιατί πάντα εμείς χάνουμε;

Γράφτηκε από τον

Γράφει ο Γιάννης Αλίρης.

 

Με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, με τις ανακατατάξεις στα Βαλκάνια και την αψυχολόγητη συμπεριφορά της Τουρκίας ασχολήθηκαν πολιτικοί, διπλωμάτες, δημοσιογράφοι, στρατιωτικοί Ε.Α., ειδικοί αναλυτές , ιστορικοί.

            Παλαιότερα είχε δημοσιεύσει άρθρα και σχόλια και η ταπεινότητά μου. Θα επανέλθω και τώρα για να καταθέσω κάποιες σκέψεις μου για τη νέα διαμορφωμένη κατάσταση.

Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2019 18:19

Σχολικές αναμνήσεις… Ο Τήτος

Γράφτηκε από τον

Μεγάλη μορφή ο Τήτος (το πρόσωπο υπαρκτό, το όνομα φανταστικό). Χρήστο τον βαφτίσανε αλλά όταν από μικρό τον ρώταγαν πώς τον λένε, απαντούσε…Τήτο. Έτσι λοιπόν ως Τήτος καθιερώθηκε. Τον είχα μαθητή στην έκτη τάξη στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ο Τήτος, ένα καλό, φιλότιμο και αθώο παιδί δεν τα ήθελε τα γράμματα. Δεν ήθελε να ζορίζει το μυαλό του και στα γραπτά του, το μόνο που έγραφε ήταν: τητοσ (έτσι, χωρίς τόνο). Αααα και κάτι άλλο. Ως φανατικός οπαδός του ΠΑΟΚ, έγραφε πάντα δίπλα στο όνομά του με κεφαλαία γράμματα και το ΠΑΟΚ ΟΛΕ.

Οι εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 ανέδειξαν δύο νικητές και τρείς ηττημένους.  Νικήτρια  είναι η Νέα Δημοκρατία αφού η λαϊκή ετυμηγορία της ανέθεσε την κυβερνητική εξουσία.  Στους ηττημένους συγκαταλέγονται η Χρυσή Αυγή που δεν εκπροσωπείται κοινοβουλευτικά και σταδιακά εξαερώνεται, το  Κίνημα Αλλαγής που - παγιδευμένο στην περίοδο του κυβερνητικού παρελθόντος και χωρίς προοδευτική πρόταση -  δεν κατόρθωσε να αυξήσει την κοινωνική του ανταπόκριση και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος απώλεσε την πρώτη θέση και την κυβέρνηση. 

Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2019 22:41

Οι δήμοι να αποκτήσουν “ενεργειακή ταυτότητα”

Γράφτηκε από τον

Του Γιώργου Καστούρα *.

Η είσοδος στον κόσμο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) έγινε στα μέσα της περασμένης δεκαετίας (2006) μ’ έναν νόμο που είχε σοβαρά προβλήματα όπως φάνηκε στη φάση της εφαρμογής του.
Το πρώτο και κυριότερο πρόβλημα ήταν ότι άνοιγε, υποτίθεται, το χορό για επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων χωρίς όμως να προβλέπει ρυθμίσεις για το περιβάλλον στο οποίο οι επενδύσεις αυτές επρόκειτο να υλοποιηθούν. Καμιά χωροταξική, περιβαλλοντική εκτίμηση, ποσοτική ή ποιοτική και βέβαια καμιά πρόνοια και ρύθμιση για οτιδήποτε. Μ’ άλλα λόγια το νομοθετικό πλαίσιο εκείνο δεν μπορούσε ν’ απαντήσει σε εύλογες απορίες. Πόσα KW σε φωτοβολταϊκά π.χ. μπορούσε να «σηκώσει» μια περιοχή; Υπάρχει πλαφόν στην κάλυψη εδαφών και πόσο; Κλπ. Κλπ.

Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019 23:23

Πατρίδα έδρα κι εξέδρα 

Γράφτηκε από τον

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης. 

Πατρίδα είναι η γη των πατεράδων. Είναι ο ιερός τόπος στον οποίο  το δικαίωμα για ζωή ταυτίζεται με τη δικαίωση για  προσδοκία και  προκοπή. Εκεί όπου η Παιδεία, η Υγεία και η κοινωνική δικαιοσύνη δεν είναι προνόμιο των λίγων, αλλά δικαίωμα των πολλών.
Όπου η Πολιτεία  είναι κομματιασμένη στα δυο, συνοχή εκεί δεν αναπτύσσεται.  Όπου η πολιτική είναι σπάταλη κι ασύδοτη, η Πολιτεία εκεί βουλιάζει στη χρεοκοπία, όπως συνέβη και στην Ελλάδα. Στη χώρα της αρπαχτής, όπου εκείνοι που θα έπρεπε τώρα να σιωπούν, φωνασκούν ελέω πλειοψηφίας.