Δευτέρα, 6 Απριλίου 2020, 10:29:35 πμ

Αρθρογραφία

Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2020 22:32

Σχολικές αναμνήσεις: Ένα παιδί που το λέγανε Δημήτρη

Γράφτηκε από τον

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, Δάσκαλος.

Εμείς οι εκπαιδευτικοί που υπηρετήσαμε σε μικρές κοινωνίες όπως το Κιλκίς, έχουμε τη χαρά να παρακολουθούμε την πορεία των μαθητών μας στη ζωή τους μετά την εκπαίδευση. Χαιρόμαστε για τις χαρές και τις επιτυχίες τους και στενοχωριόμαστε με τις λύπες ή τις αποτυχίες τους.

'Αρθρο του π. Υπουργού Γιώργου Φλωρίδη.

Όλα όσα συμβαίνουν τελευταία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό, όσα έζησα ως υπεύθυνος Αθλητισμού την περίοδο 2000-2001. Το δημοφιλές άθλημα, γίνεται για πολλοστή φορά αντικείμενο μιας σφοδρής συλλογικής και επιχειρηματικής σύγκρουσης.

Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2020 22:20

People pleaser/Empath - Σχήμα αυτοθυσίας

Γράφτηκε από τον

Της Ελισάβετ Μελετιάδου, Ψυχολόγος Α.Π.Θ, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στη Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεια και στη νόσο Alzheimer.

Εκπαιδευτικό Εργαστήριο: Ενσυναισθητική ιδιοσυγκρασία - Αυτός που θέλει πάντα να ευχαριστεί τους άλλους.

Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2020 22:19

Παραδοσιακές τροφές «ΡΑΓΙΑΝ»

Γράφτηκε από τον

Του Νίκου Σιάνα.

Το όνομα «ΡΑΓΙΑΝ» στον χώρο της παραδοσιακής διατροφής και γαστρονομίας είναι πλέον γνωστό από το Κιλκίς μέχρι κάτω στην Αθήνα. Δεν ήταν εύκολο το εγχείρημα για τον Θεόφιλο Γεωργιάδη, πρωτοπόρο στο χώρο της παραγωγής ποντιακών παραδοσιακών τροφών.

Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020 21:44

Οι τρεις Ιεράρχες και η καθιέρωσή τους ως σχολικής εορτής

Γράφτηκε από τον

Του Δημήτρη Ιωαννίδη.

Ως Τρεις Ιεράρχες αναφέρονται οι 3 επιφανείς Άγιοι της Ορθόδοξης Χριστιανικής Θρησκείας που καθιερώθηκαν και ως Προστάτες των Γραμμάτων και των Μαθητών, και είναι ο Βασίλειος ο Μέγας, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός ή Θεολόγος.

Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020 21:05

Χρόνος: Μια αόρατη γραμμή που την κάνουν ορατή τα γεγονότα

Γράφτηκε από τον

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.  

Ο χρόνος είναι μια αόρατη γραμμή που την κάνουν ορατή τα γεγονότα. Αυτά τον ορίζουν κι αυτά τον στιγματίζουν. Αυτά τον καταξιώνουν και τον απαξιώνουν. Από αυτά εξαρτάται, αν είναι καλός ή κακός. Χωρίς τα γεγονότα θα ήταν κενός και αμνημόνευτος.  

Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020 11:07

Η τιμωρία

Γράφτηκε από τον

 

Γράφει η Βίκυ Καλφοπούλου, Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος.

Όσο απεχθάνομαι την λέξη τιμωρία, τόσο συχνά την ακούω γύρω μου. Μπορώ να πω ότι σαν παιδί, λεκτικά σίγουρα την είχα οικειοποιηθεί όπως όλοι μας. Τόσο, που σε όλους μας βγαίνει αυθόρμητα και αβίαστα η έκφραση “θα μπεις τιμωρία” ή “ στο δωμάτιο σου τιμωρία” ή “γρήγορα τιμωρία”.

Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2020 22:45

ΚΑΙ βουλεύτριες ΚΑΙ χορεύτριες

Γράφτηκε από τον

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα σας και στον ηλεκτρονικό σας ιστότοπο, στις 6/01/20, με συγγραφέα τον κ. Κωνσταντινίδη και τίτλο «Το ελληνίζειν εστί το ορθώς ονομάζειν», υπάρχουν κάποιες ανακρίβειες, και αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος της παρέμβασής μου.

Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2020 21:35

Καφενείο "Ο Αντώνης"

Γράφτηκε από τον

Γράφει και ιστορεί ο Σάββας Αθανασιάδης.

-Ρε, τι έριξες πάλι. Καλά, δεν είδες την ντάμα που πέρασε; Θα μας τρελάνεις; Ρίξε τον παπά, να ξεμπερδεύουμε.

Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2020 21:02

Σχολικές αναμνήσεις: Ιάκωβος ο εκ Γαλλίας

Γράφτηκε από τον

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, Δάσκαλος.

 

Εκεί κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 80, μάς ήρθε από τη Γαλλία ο Ιάκωβος (το πρόσωπο υπαρκτό, το όνομα φανταστικό). Ο Ιάκωβος, συνάδελφος δάσκαλος, υπηρετούσε στο Παρίσι και επειδή συμπλήρωσε τα πέντε χρόνια, επέστρεψε στην Ελλάδα και τον στείλανε στο Κιλκίς. Τοποθετήθηκε σε μονοθέσιο Δημοτικό σχολείο χωριού της επαρχίας μας, έμενε στο Κιλκίς και πηγαινοερχόταν καθημερινά στο χωριό όπως οι περισσότεροι από μας τότε. Νέοι δάσκαλοι εμείς, μεγαλύτερός μας ηλικιακά ο Ιάκωβος αλλά μπήκε στην παρέα μας. Απ’ την αρχή μάς έκανε εντύπωση η μόνιμη μελαγχολία στα μάτια του και στο λόγο του.