Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2018, 10:12:21 μμ

Αρθρογραφία

Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2018 22:31

Η άλλη αυταπάτη

Γράφτηκε από τον

Του Ανδρέα Μακρίδη.

 

Από την Ιθάκη της ομηρικής Οδύσσειας, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ανακοίνωσε την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και από την αντισυνταγματική και αντιδημοκρατική νομοθετική ομηρεία στην οποία η χώρα είχε καταδικαστεί.

Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2018 22:30

Στη μνήμη του Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού

Γράφτηκε από τον

Του Νίκου Σιάνα.

Δεκαπενταύστος, ο ποντιακός ελληνισμός όπως κάθε χρόνο κι φέτος ξανάζησε τη μεγάλη εθνικοθρησκευτική γιορτή του. Εθιμοτυπικά καθορισμένη η συνάντηση των απανταχού Ποντίων την ημέρα αυτή κρατά αιώνες τώρα – αρχικά στη μονή του όρους Μελά (Σουμελά στην ποντιακή διάλεκτο) του Πόντου και από το 1950 στην εδώ ομώνυμη μονή στην Καστανιά Βερμίου.

Κυριακή, 26 Αυγούστου 2018 23:12

Ζούσα και πριν γνωρίσω τον Θανάση

Γράφτηκε από τον

Από την Κωνσταντίνα Γεράκη.

 

Ο Θανάσης γνώρισε την Καίτη στο Σούπερ Μάρκετ.. Ναι εκεί... Είχε τελειώσει το γιαούρτι της Καίτης είχε πάει κι ο Θανάσης για να γεμίσει το ψυγείο με μπύρες ,καθότι εργένης, και το κακό – καλό δεν άργησε να συμβεί... Γλίστησε το γιαούρτι από τα χέρια της και προσγειώθηκε σε πάτωμα και ράφι κάνοντας τα παπούτσια του Θανάση... άστο!!! Παρόλα αυτά εκείνος χαμογέλασε και για να μην τα πολυλέμε... εδώ και πέντε μήνες το ζευγάρι χαίρεται τον έρωτά του, με όλα αυτά που συνοδεύουν το χρυσό, αρχικό τονίζω, εξάμηνο μιας σχέσης...

Κυριακή, 26 Αυγούστου 2018 22:03

Περί πολιτισμού και ασφάλειας διαπιστώσεις

Γράφτηκε από τον

Του Νίκου Σιάνα.

Η ανακύκλωση δεν είναι πολιτισμός;
Κατά γενική ομολογία οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις των πολιτιστικών συλλόγων και τα τοπικά πανηγύρια στα χωριά μας, προσφέρουν σ’ όλους μας στιγμές διασκέδασης και ψυχαγωγίας, στα δε ταμεία των συλλόγων οικονομική ανάσα. Σε όλους αυτούς που κοπιάζουν, αξίζουν συγχαρητήρια και για τις όποιες παραλείψεις τους συγχωρείται μόνο η καλοπροαίρετη κριτική μας.

Κυριακή, 26 Αυγούστου 2018 13:13

Οι νευρώσεις (Νευροφυτικές διαταραχές)

Γράφτηκε από τον

Του Αναστάσιου Αμανατίδη.

Είπαμε στην αρχή των εξιστορήσεων των ιατρικών μου αναμνήσεων, πως είχε δίκαιο ο έμπειρος διευθυντής μου στη Γουμένισσα, Γιώργος Σαμαράς, (καλή του ώρα), να μας λέει, ότι πολλοί συνάνθρωποί μας, κατατρύχονται από νευρώσεις, που υποδύονται υποκειμενικά σωματικά συμπτώματα και αρρώστιες, οι οποίες βασανίζουν ασθενείς και ταλανίζουν ιατρούς.

Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2018 22:02

"Μένουμε Ευρώπη"

Γράφτηκε από τον

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: "Καύσωνας δίχως τέλος". "Θερμοκρασίες υψηλότερες από την Αφρική". "Ο θερμότερος μήνας απ' το 1868". Το Ταμείο Κλίματος και Ενέργειας της χώρας, εκπονεί μελέτη για το χρονικό διάστημα από το 2018 μέχρι το 2050, και προβλέπει ζημίες ύψους έως και 8,8 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, από την αλλαγή του κλίματος.
Στη μελέτη, ιδιαίτερη σπουδή δίδεται στον τουρισμό που θεωρείται ως μία από τις βασικές πηγές εσόδων της χώρας, και ο οποίος θα πρέπει να προσαρμοστεί στις κλιματικές αλλαγές, που μπορεί γι' αυτόν να αποδειχθούν καταλυτικές. Καθώς τα δάση θα βρίσκονται εντονότερα εκτεθειμένα στην ξηρασία και στην ζέστη, η δασική οικονομία θα έχει κατά τις προγνώσεις, να αντιμετωπίσει περισσότερα παράσιτα, καθώς μια σειρά από παράσιτα πολλαπλασιάζονται στις υψηλές θερμοκρασίες.

Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2018 21:19

Κάτι δεν πάει καλά

Γράφτηκε από τον

Γράφει ο Παναγιώτης Φλωρίδης.

Κύριε διευθυντά,
Ενθυμείσθε, ασφαλώς, εκείνο το αλήστου μνήμης κατ’ εξακολούθηση γεγονός όταν η 19η Μαΐου καθιερώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Από τον ενθουσιασμό τους πολλοί Ποντιοπατέρες το ανέφεραν στις εκδηλώσεις ως Γιορτή! Γιόρταζαν δηλαδή οι απόγονοι τη Γενοκτονία των προγόνων. Εκείνα τα τρομερά λογύδρια «Γιορτάζουμε σήμερα… κλπ κλπ» πέρασε χρόνος να αλλάξουν φρασεολογία.

Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2018 20:07

Μέγιστη απειλή η εθνική παρακμή

Γράφτηκε από τον

Του Γιάννη Αλίρη.

Η χώρα εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο, πλησιάζει ο χρόνος διεξαγωγής των εθνικών εκλογών. Ο έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος φόρεσαν τα γιορτινά τους . Μεγάλα ή μικρά συμφέροντα καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό τη συμπεριφορά και τη στάση των καναλιών και των εντύπων στα κόμματα και στους υποψηφίους.

Γράφει ο Αναστάσιος Αμανατίδης.

Το 1971 της χρονιάς βρίσκομαι στο αγροτικό ιατρείο της Τερπύλλου, μετά την περάτωση της υποχρεωτικής θητείας υπαίθρου στη Γουμένισσα, όπου ζήτησα να τοποθετηθώ, μέχρις ότου ευρεθεί θέση σε δημόσιο νοσοκομείο για άσκηση στην Παθολογία, που επέλεξα. Μη υπάρχοντος δε γιατρού και στο γειτονικό αγροτικό του Μελισσουργείου, εξυπηρετούσα όλα τα χωριά του μέχρι την Ποντοκερασιά και τους Αγίους…

Σάββατο, 04 Αυγούστου 2018 23:48

Οδηγίες προς υποψήφιους βουλευτές

Γράφτηκε από τον

Του Ανδρέα Μακρίδη. 

 

Μετά από μία φυσική καταστροφή, μια πυρκαγιά ας πούμε, θα κληθείτε οπωσδήποτε να δώσετε εξηγήσεις στην κοινωνία που θα ζητά εξιλαστήρια θύματα. Θα χρειαστεί ενδεχομένως να βγείτε και στην τηλεόραση. Οι κινήσεις σας θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές: Σε τέτοιες περιπτώσεις, ακόμα και η παραμικρή λεπτομέρεια μετρά, τόσο για το κόμμα σας, όσο και για την προσωπική σας καριέρα.