Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020, 4:09:39 μμ

Αρθρογραφία

Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2019 22:50

Το προσφυγόπουλο

Γράφτηκε από τον

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.  

Το όνομά μου είναι πρόσφυγας. Είμαι ένα παιδί ξεριζωμένο από τη γη που γεννήθηκα.   Ένα μικρό παιδί που πριν από το χάδι γνώρισα το δάκρυ. Και πριν από το γέλιο  γεύτηκα το φόβο. Είμαι ένα παιδί δίχως όνομα και δίχως γονείς, βγαλμένο από τα κύματα του Αιγαίου. Μοναδική μου σωτηρία η φυγή από τη χώρα μου.
Είμαι ένα ξυπόλυτο  παιδί στου φυγεμού το δρόμο, μ’ ένα μπόγο με λίγα ρούχα μέσα και με πολλά όνειρα θρύψαλα. Ένα πληγωμένο παιδί του πολέμου, δαρμένο από το αγιάζει και τη βροχή, και διπλωμένο από τον πόνο, που κάνω τις ρίζες μου μαχαίρια και να τις μπήγω στη γη για να κρατηθώ στη ζωή.

Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2019 21:33

Περάστε κόσμε!

Γράφτηκε από τον

Του Δημήτρη Ιωαννίδη, Δασκάλου / τ. Σχολικού Συμβούλου.

Περάααστε κόσμε, περάστε κόσμε! Αυτές τις μέρες μου έρχεται συνέχεια στο νου το παραπάνω λαϊκό άσμα, που, στο τέλος της 10ετίας του 50, όταν σπουδαστής της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης μαζί με άλλα « χωριατόπαιδα» περιπλανιόμασταν στην «παραβαρδάρια» περιοχή και περιεργαζόμασταν τους κράχτες των υπαίθριων καταστημάτων «περάαααστε κόσμε» «περάααστε κόσμε». Τότε βέβαια για μας τους «χωριάτες», φαίνονταν πολύ περίεργα αυτά τα πράγματα και πολλές φορές μας έσερναν με το ζόρι στους πάγκους και τις στοές αυτών των υπαίθριων αγορών.

Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2019 19:21

Περί πολέμου και ειρήνης

Γράφτηκε από τον

Γράφει ο Γιώργος Φλωρίδης, δικηγόρος, πρώην υπουργός.

Ήταν αναμενόμενο ότι ο Ερντογάν, αφού έκλεισε το μέτωπο προς ανατολάς με την αποτροπή δημιουργίας Κουρδικού κράτους, θα κινούνταν προς δυσμάς, δηλαδή επιθετικά προς την Ελλάδα. Και το ευθύ ερώτημα στα χείλη όλων:      

Υπάρχει κάποια εξωτερική δύναμη, κάποιος άλλος παράγων που θα μπορούσε να σταματήσει τον Ερντογάν στην πορεία του προς την Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο, το Καστελόριζο και την Κρήτη, με την εμπράγματη αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων; Οι εκτιμήσεις των περισσοτέρων συγκλίνουν στο ότι δεν υπάρχει.

Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2019 11:07

Το πνεύμα των Χριστουγέννων (2019)

Γράφτηκε από τον

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, Δάσκαλος.

Πλησιάζουν πάλι οι άγιες μέρες των Χριστουγέννων. Γέμισαν ήδη οι πλατείες με φάτνες, προβατάκια, βοσκούς και μάγους. Στο κάδρο κυριαρχούν τα πανύψηλα χριστουγεννιάτικα δένδρα, στολισμένα με χιλιάδες πολύχρωμα λαμπιόνια που αναβοσβήνουν. Δεν λείπουν και οι εναέριες φωτεινές γιρλάντες στους μεγάλους δρόμους την ίδια ώρα που αντηχούν χριστουγεννιάτικες μελωδίες από τα μεγάφωνα που έστησαν οι Δήμοι. Όμορφα όλα αυτά, δεν λέω, αλλά μόνο για τον μαγικό κόσμο των παιδιών που η άδολη ψυχούλα τους έχει ανάγκη από όλον αυτόν τον πολύχρωμο διάκοσμο και καλά κάνουμε και τον διατηρούμε.

Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2019 23:39

Ενοχές

Γράφτηκε από τον

Γράφει η Βίκυ Καλφοπούλου, Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος, Δημητράκου 21 Α Κιλκίς, τηλ. 2341028087, facebook: Βικυ Καλφοπούλου.

Σκεπτόμενη το βιωματικό αυτής της εβδομάδας, που είναι “οι ενοχές μας”, αναρωτιόμουν πότε οι ενοχές είναι χρήσιμες και πότε αποτελούν εμπόδιο στην προσωπική μας εξέλιξη.

Οι ενοχές που κουβαλάμε, είναι απόκτημα της παιδικής μας ηλικίας, καθώς οι δικοί μας άνθρωποι προσπαθούσαν να μας διδάξουν το σωστό, το επιθυμητό, το επιτρεπτό σύμφωνα με τα δικά τους πιστεύω και της ευρύτερης κοινωνίας, ώστε μεγαλώνοντας να υιοθετήσουμε σωστές και αποδεκτές συμπεριφορές.

Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2019 23:11

Η διεύρυνση του Σύριζα

Γράφτηκε από τον

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.

 

Το  ζητούμενο της  πολιτικής για τους πολλούς και τους αδικημένους της ζωής είναι, αν μπορούν να ενωθούν και να πορευτούν μαζί ως λαός και ως κόμμα στη βάση ενός κοινού προγράμματος. Άλλωστε, πολιτική δεν είναι τίποτα άλλο, παρά η τέχνη του μετασχηματισμού της κοινωνίας σε προοδευτική κατεύθυνση.
Όσο άριστες κι αν είναι κάποιες ιδέες, αν  δεν εφαρμοστούν ποτέ, αλλαγή στη πολιτική ζωή του τόπου δεν φέρνουν. Διότι πολιτική δεν είναι η έκθεση ιδεών, αλλά η έμπρακτη διαμόρφωση  πολιτικών προς όφελος του λαού και της χώρας.
Η άποψη μερικών ότι  σκοπός του Σύριζα δεν πρέπει να είναι το να  γίνει κυβέρνηση, αλλά το  να μείνει  ένα ιδεολογικά καθαρό κόμμα, δεν με βρίσκει σύμφωνο, καθώς αγνοεί το γεγονός ότι την κοινωνία την αλλάζει η εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία, με τα  μέτρα που ψηφίζει.  Ένα  κομματικό πρόγραμμα που δεν εφαρμόζεται ποτέ είναι άχρηστο, όπως άχρηστος είναι και ο Παράδεισος για αυτόν  που δεν θα τον ζήσει.
Ο Τζορτς Χόρτον, πρόξενος των ΗΠΑ στη Σμύρνη, βλέποντας τη Μικρασιατική είπε ότι ο Έλληνας προτιμά η πατρίδα του να καταστραφεί, αρκεί το κόμμα του να βρεθεί μερικές ημέρες  στην κυβέρνηση.  Υπάρχουν όμως κάποιοι βουλευτές που, αντίθετα με την παραπάνω άποψη,  προτιμούν τη δική τους εκλογή, από το να γίνει το κόμμα τους κυβέρνηση, και να μείνουν οι ίδιοι έξω από τη βουλή. Είναι αυτοί που  δεν νοιάζονται για το κόμμα, αλλά για τη θέση τους μέσα στο κόμμα.
Σε άλλες εποχές στη βουλή έμπαινε ο πνευματικός ανθός της χώρας: Διανοητές,  επιστήμονες, συνδικαλιστές, άνθρωποι που ξεχώριζαν στα κοινά με παιδεία και ήθος. Τώρα μπαίνουν πολλοί που δεν έχουν καν τα αναγκαία εφόδια. Που, ναι μεν είναι αναγνωρίσιμοι, αλλά δεν έχουν γνώση. Που ναι μεν φαίνονται δραστήριοι, αλλά στο στίβο της αληθινής ζωής παρουσία δεν έχουν. Σήμερα  μπορείς  να γίνεις βουλευτής, και της Αριστεράς ακόμη, κι ας μην  γνωρίζεις  την Ιστορία του Πολυτεχνείου!
Άλλοτε οι πολιτικοί, και ιδίως οι αριστεροί, ήταν βγαλμένοι από της πάλης και της μάχης το καμίνι.  Ήταν οι αγωνιστές και οι διαμορφωτές των ιδεών και των ιδανικών. Τώρα άλλαξαν οι καιροί.  Αυτοί που διαμορφώνουν απόψεις δεν είναι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, αλλά οι προπαγανδιστές και οι δοτοί  δημοσιογράφοι.
Ένας ηγέτης πρέπει να μπορεί  να εμπνέει και να συνεγείρει με τις ιδέες του την κοινωνία. Εκατό επικοινωνιολόγοι κι άλλοι τόσοι image makers δεν μπορούν να κάνουν κάποιον ηγέτη, αν δεν έχει το χάρισμα ο ίδιος. Με φυσιογνωμιστές και με περίεργους αλχημιστές πολιτικό προφίλ δεν χτίζεται.
Τα διδακτορικά, τα μεταπτυχιακά έχουν στην πολιτική αξία, όταν ωφελείται από αυτά η κοινωνία. Το αλέτρι για να δώσει καρπό «φαγώνεται» το ίδιο. Ο ήλιος για να στείλει  φως «καίγεται» κι αυτός. Η κοινωνία μπορεί να ζήσει και δίχως την  ψευτιά και την απατεωνιά.  Δίχως όμως δουλειά είναι αδιανόητο να επιζήσει.
Η επιστροφή του Σύριζα στην κυβέρνηση φαίνεται ότι αρχίζει να απασχολεί όλο και πιο πολύ την προοδευτική κοινωνία, γεγονός που το είδαμε πρόσφατα στην  αίθουσα  συγκεντρώσεων του Εργατικού Κέντρου της πόλης μας, όπου έδωσαν το παρόν ενεργοί πολίτες του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, οι οποίοι πιστεύουν ότι ο Σύριζα αποτελεί την πολιτική δύναμη που μπορεί να χειριστεί επιτυχώς τα δύσκολα θέματα.
Το μήνυμα της συγκέντρωσης ήταν θετικό κι ενθαρρυντικό. Η διεύρυνση του Σύριζα στη βάση ενός κοινού προοδευτικού προγράμματος αποτελεί τα εχέγγυα για την αντιμετώπιση της σκληρής πραγματικότητας μπροστά στην οποία βρίσκεται ο λαός και η χώρα.
Μέχρι όμως που να γίνει αυτό εφικτό, μέχρι που να  εξελιχθεί μια τέτοια  συγκέντρωση σ'  έναν ενιαίο πολιτικό φορέα, με κοινή φωνή, κοινά οράματα και προγράμματα, απαιτείται δουλειά πολύ.  Απαιτείται να ατσαλωθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των νέων και των παλιών  μελών του κόμματος. Άλλωστε, το πιο σημαντικό θεμέλιο στις σχέσεις των ανθρώπων είναι η εμπιστοσύνη. Χωρίς  αυτήν τίποτα δεν μπορείς να χτίσεις. 
Η αριστεία στην οποία πολλάκις αναφέρθηκε η δεξιά κυβέρνηση της χώρας στην πράξη αποδείχθηκε φούμαρα.  Πέραν τούτου, πολιτική δεν είναι τα πτυχία, αλλά η εμπειρία και η γνώση. Τα πτυχία από μόνα τους δεν παρέχουν παιδεία. Όσο μικρότερο είναι το «είναι» του ανθρώπου, τόσο μεγαλύτερο γίνεται το «θεαθήναι» του. Οι τίτλοι δεν κάνουν τον άνθρωπο, αλλά τα χρηστά ήθη.
 Αυτό που λείπει σήμερα από το Σύριζα είναι ένα τηλεοπτικό  «κανάλι»  για να ακούγεται η φωνή του απέναντι σ' ένα μιντιακό σύστημα, που έχει τεράστια επικοινωνιακή υπεροπλία. Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της χώρας, με εξαίρεση την περίοδο της χούντας, δεν υπήρχαν στη διάθεση μιας κυβέρνησης όλα σχεδόν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως συμβαίνει τώρα με τη ΝΔ. «Σήμερα μόνο οι ηλίθιοι κάνουν δικτατορίες με τανκς, από τη στιγμή που υπάρχει η τηλεόραση», είπε ο Ουμπέρτο Έκο και είχε απόλυτο δίκιο. Μην το ξεχνούμε.

Γράφει ο Τάσος Γιοβανούδης.

Τα νυχτέρια ήταν συνηθισμένος θεσμός τα χειμωνιάτικα βράδια στα Σιναπλιώτικα σπίτια του Πολυκάστρου και της Μεσσούνης.
Οι συμμετέχουσες και οι επισκέπτες ,συνήθως, έπρεπε να είναι καλεσμένοι. Έτσι οι φιλενάδες, έκαναν την ομάδα τους και συνεννοημένες μεταξύ τους, προσκαλούσαν αυτούς που εκείνες ήθελαν για τη βραδινή παρέα.
Τον ξάδελφο, που είχε φίλο κάποιον που τον έβαλαν στο μάτι για σοβαρή σχέση, μάνα και κόρη, τον γείτονα που θα έφερνε και τον αστυνόμο, τον κουμπάρο που τον καλόβλεπε κάποια, αλλά αυτός θα συνοδευόταν και από το νεαρό δάσκαλο, τον δόκιμο αξιωματικό των ΤΕΑ ή κάποιο άλλο σοβαρό και αξιόλογο πρόσωπο, προπαντός κατάλληλο για γαμπρό.

Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019 23:00

Αν ...ησυχίες: Μοναξιά μου όλα…

Γράφτηκε από τον

Από την Κωνσταντίνα Γεράκη.

Αν μη τι άλλο, η μοναξιά έχει απασχολήσει έστω και για μια μικρή περίοδο της ζωής του, κάθε άνθρωπο. Το αίσθημα αυτό που σε κάνει να νιώθεις πως πρέπει να μιλήσεις σε κάποιον, πρέπει να διοχετεύσεις τα συναισθήματα, τους προβληματισμούς σου, να καταθέσεις τις ανασφάλειές σου όποιες κι αν είναι αυτές. Γιατί όταν η μοναξιά δεν είναι αποτέλεσμα επιλογής, γίνεται αβάσταχτη.

Γράφει ο Σώτος Χρυσάφης.

Είμαι από τους λίγους εναπομείναντες Κιλκισιώτες της πρώτης γενιάς Κιλκισιωτών, που ενώ λείπω από την πόλη μας, εδώ και πολλά χρόνια, δεν έχω παύσει να ενδιαφέρομαι γι’ αυτήν, και να προσπαθώ, στο μέτρο των δυνατοτήτων μου, να ενεργώ για το καλό της.
Πολλές φορές έχω αγανακτήσει με την εικόνα που παρουσιάζει η πόλη μας και αυτό το κατέθεσα με κείμενά μου σε εφημερίδες της πόλης μας και ενήργησα, θετικά νομίζω, ως πρόεδρος των Κιλκισιωτών Θεσσαλονίκης. Τολμώ μια τελευταία, κατά πάσα πιθανότητα, παρέμβαση, 85χρονος ων.
Όταν βρέθηκα πριν από λίγες μέρες στην αγαπημένη μου γενέτειρα απογοητεύτηκα και αγανάκτησα.

Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019 21:33

Όχι ψευδαισθήσεις

Γράφτηκε από τον

Γράφει ο Παναγιώτης Αδάμου.

Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα με την Τουρκία και τα περί "επιστροφής στο δίκαιο του ισχυρού", που όλο και περισσότεροι δημοσιογράφοι και αναλυτές αναφέρουν καθημερινά, θέλω να αναπτύξω κάποιους χρήσιμους νομίζω προβληματισμούς.
 
Πίσω από την άποψη ότι επιστρέψαμε στο "δίκαιο του ισχυρού", κρύβεται η αντίληψη ότι - υποτίθεται - το δίκαιο του ισχυρού καθόριζε τις διεθνείς σχέσεις σε παλιότερες εποχές και όχι πια τόσο στη δική μας. Ότι, τέλος πάντων, τις τελευταίες δεκαετίες είχαν επικρατήσει νοοτροπίες πιο "συνεργατικές" μεταξύ των κρατών, αντιλήψεις που λάμβαναν πιο πολύ υπόψη τους το διεθνές δίκαιο. Ότι δηλαδή το "δίκαιο του ισχυρού" ανήκει στο μακρινό παρελθόν.