Κωνσταντινίδης Νίκος
Για να ξέρουμε τι λέμε...
Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.
Η συμπεριφορά του ανθρώπου εκτός από την ευφυΐα του καθορίζεται κι από την αλαζονεία του. Όπου κυριαρχεί ο αυταρχισμός, υποχωρεί ο λογικός νους. Όπου δύο ή περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν το λόγο μεταξύ τους, ως μέσο για επικοινωνία, μιλάμε τότε για διάλογο, στοιχείο αναγκαίο για την κοινωνία. Κατ' αναλογία όταν η φθορά χαρακτηρίζει μια Πολιτεία μιλάμε για δια-φθορά κι όταν υπάρχει πλοκή μεταξύ φιλικών, συγγενικών και άλλων δεσμών ή εσμών μιλάμε για δια-πλοκή (Λεξικό των Liddell & Scott, έτος έκδοσης 1903).
«Των οικιών ημών εμπιπραμένων κι ημείς άδομεν» (Θουκυδίδης)
Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός - συγγραφέας, μέλος του Σύριζα-ΠΣ Κιλκίς.
Ιστορικά υπάρχουν δύο Ελλάδες: Η Ελλάδα του Λεωνίδα και η Ελλάδα του Εφιάλτη. Η Ελλάδα του Ανδρούτσου και η Ελλάδα του Γκούρα. Είμαστε η χώρα των ηρώων του 1821 αλλά και των κοτζαμπάσηδων. Των Αντιστασιακών αλλά και των συνεργατών των Γερμανών. Η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, που μετά τη γερμανική Κατοχή η εξουσία δεν πέρασε στα χέρια εκείνων που αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά της Εθνικής Αντίστασης.
Παιδεία και Παιδεμός
Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός - συγγραφέας, μέλος του Σύριζα-ΠΣ Κιλκίς.
Πολιτική δεν είναι μόνο η ιδεολογία. Πολιτική είναι και η νοοτροπία. Είναι το ήθος που γίνεται έθος και εθιμικό δίκαιο. O άνθρωπος δεν είναι μόνο η ιδεολογία του. Είναι ολόκληρη η πορεία του. Η εν γένει παιδεία και στάση του στη ζωή. Ο καθένας, εκτός από την κομματική έχει και την προσωπική του ταυτότητα. Αυτή που ορίζει τα πνευματικά και πολιτικά του χαρακτηριστικά. Όλα όσα τον αξιολογούν ανθρωπιστικά και τον κρίνουν αξιακά.
Τρεις οικογένειες δρόμος…
Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός - συγγραφέας, μέλος του Σύριζα-ΠΣ Κιλκίς.
Από τη δημοκρατία στην οικογενειοκρατία είναι τρεις οικογένειες δρόμος. Όταν μια χώρα κυβερνάται από την ίδια οικογένεια σε εθνικό και τοπικό επίπεδο το πολίτευμα αυτό δεν είναι δημοκρατικό, αλλά οικογενειοκρατικό, και παρεκβατικό κατ’ ουσία της δημοκρατίας, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη.
Όταν η συμφορά συμφέρει...
Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός-συγγραφέας, μέλος Σύριζα ΠΣ Κιλκίς.
Αν θέλεις να πάρεις τη γη κάποιου μπορείς να τη νοικιάσεις ή να την αγοράσεις. Μπορείς ακόμη να τον «αναγκάσεις» να την αφήσει, όταν δεν θα μπορεί πλέον να ζει σ' αυτήν. Αν χαθούν τα σπαρτά του, αν καταστραφούν τα οπωροκηπευτικά του, αν πάρουν φωτιά τα μελίσσια, τα δέντρα, τα κοπάδια του, θα την εγκαταλείψει και θα γίνει δική σου. Μετά μπορείς να φτιάξεις ό,τι θέλεις σ' αυτήν: από πάρκα με φωτοβολταϊκά έως πάρκα με ανεμογεννήτριες.
Ουσία και εξ-ουσία
Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός - συγγραφέας, μέλος του Σύριζα-ΠΣ Κιλκίς.
Η λέξη άριστος παραπέμπει ετυμολογικά στο επίθετο «αγαθός» και συγκεκριμένα στο συγκριτικό του βαθμό «αρείων», από όπου και το όνομα του θεού του πολέμου Άρης. Άριστος σήμαινε αρχικά τον δυνατό στον πόλεμο. (Μέγα Ετυμολογικό Λεξικό). Η λέξη άριστος συνδέεται, επίσης, γλωσσικά και με τη λέξη αριστερά, καθόσον έχουν ίδια ετυμολογική ρίζα.
Είδα κι απόειδα
Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός - συγγραφέας, μέλος του Σύριζα-ΠΣ Κιλκίς.
Ο άνθρωπος είναι ένα κλάσμα με αριθμητή το «εγώ» του και παρονομαστή το «είναι» του. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμητής του και μικρότερος ο παρονομαστής του, τόσο μεγαλύτερο είναι το «εγώ» του ανθρώπου από το πραγματικό «είναι» του.
Έχει και η πολιτική τα κυβικά της
Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός-συγγραφέας, μέλος του Σύριζα-ΠΣ Κιλκίς.
Την ώρα που η σημερινή αριστερά απορρίπτει γλωσσικά την έμφυλη λέξη «βουλευτής» για τη γυναίκα και χρησιμοποιεί τον όρο "βουλεύτρια", η δεξιά φιλοτεχνεί το πολιτικό προφίλ των δικών της κολεγιόπαιδων. Άλλωστε, αυτό κάνουν εδώ και χρόνια. Από το κολέγιο των Αθηνών στο Χάρβαρντ και μετά πίσω στην ελληνική βουλή. Η δουλειά για τα μεγάλα τζάκια θεωρείται δουλεία, γι’ αυτό και βλέπουν απαξιωτικά την εργαζόμενη κοινωνία νομοθετώντας εργασιακά 10ωρα!
Να λυπάστε το έθνος
Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, εκπαιδευτικός-συγγραφέας, Μέλος του Σύριζα-ΠΣ Κιλκίς.
Αν η δημοκρατία ήταν ένα πολίτευμα εύκολο σε εφαρμογή οι ισχυροί της γης θα την είχαν καταργήσει. Πέρασαν 2.500 χρόνια από όταν την ανακάλυψαν οι αρχαίοι Αθηναίοι, κι ακόμα να επιτευχθεί, γιατί οι πολλοί δεν μπορούν συνήθως να συνεννοηθούν μεταξύ τους.
Τζάκια και κούτσουρα
Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός συγγραφέας, μέλος του Σύριζα-ΠΣ Κιλκίς.
Ο Αριστοτέλης, ο πιο οργανωτικός νους της αρχαίας Ελλάδας, αναφέρει στο έργο του «Αθηναίων Πολιτεία» ότι υπάρχουν τρία πολιτεύματα, που είναι ορθά: Η Βασιλεία, η Αριστοκρατία και η Πολιτεία. Υπάρχουν όμως και τα παρεκβατικά τους: Η βασιλεία που εκτρέπεται σε τυραννία, η αριστοκρατία σε ολιγαρχία και η Πολιτεία σε οχλοκρατία.