Κωνσταντινίδης Νίκος
Άνθρωποι και ζώα
Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.
Εκπαιδευτικός - συγγραφέας
Μεταξύ ζώων και ανθρώπων οι διαφορές είναι πολλές και σημαντικές. Μία όμως από αυτές με ξαφνιάζει. Τα ζώα ουδέποτε θα επέτρεπαν στα δειλά και φυγόμαχα τους είδους τους να ηγούνται της αγέλης, σε αντίθεση με την κοινωνία των ανθρώπων που συμβαίνει συχνά το αντίθετο. Οι ανίκανοι ηγούνται των ικανών λόγω έλλειψης φραγμών και αναστολών απέναντι στο μεγαλύτερο λογοπαίγνιο της Ιστορίας, που λέγεται λαός!
Για μια άλλη Ευρώπη
Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.
Εκπαιδευτικός - συγγραφέας
Αυτό που δεν κατόρθωσε η Γερμανία με πολεμικά μέσα, σε δύο Παγκοσμίους Πολέμους, το κατόρθωσε με οικονομικά, ως η πιο μεγάλη οικονομική δύναμη στην Ευρώπη. Ό,τι δεν πέτυχε το σύνθημα του Μαρξ, «προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε», το πέτυχε η ενωτική πολιτική των funds και των μονοπωλίων, που επέβαλε στις χώρες της Ε.Ε. τα θέλω της, μέσω των πολιτικών της εκπροσώπων.
«Βρείτε τα»
Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.
Εκπαιδευτικός - συγγραφέας
Το «δόγμα Μονρόε», γνωστό από το 1823, αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και λέει περιληπτικά ότι κάθε ανάμειξη των ευρωπαϊκών εθνών στα πολιτικά πράγματα των κρατών της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, θα θεωρηθεί ως εχθρική ενέργεια. Εν ολίγοις δεν ήθελε η Αμερική τότε τους Άγγλους και τους Γάλλους ιμπεριαλιστές πάνω από το κεφάλι της.
Για να ορίζουμε σωστά τις λέξεις
Η ιστορία του ελληνισμού είναι μακροβιότερη από την ιστορία του Χριστιανισμού. Η Αθηναϊκή Δημοκρατία έχει προηγηθεί από την Ορθοδοξία, μαζί όμως είναι Ελλάδα. Σε τι άλλωστε διαφέρει η ρήση του Θαλή, «Αγάπα τον πλησίον σου μικρά ελαττούμενος» από την Χριστιανική «Αγάπα τον πλησίον σου ως εαυτόν;»
Δύση: Συμμαχία ή Δυστοπία
Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.
Εκπαιδευτικός συγγραφέας
Η δημοκρατία ως έννοια πολιτική έχει ξεπέσει πολύ από την εποχή που η Ελλάδα ήταν η πνευματική φωτοδότρα της γης. Απ’ όταν οι Μαραθώνες έχτιζαν Παρθενώνες κι ήταν γνωστό το ρητό του Μένανδρου, «τα δάνεια δούλους τους λαούς ποιεί».
Η σιωπή στο άδικο δεν είναι ευγένεια
Ο κάθε άνθρωπος δεν κρίνεται μόνο από τους φίλους του, αλλά και από τους εχθρούς του. Δεν αξιολογείται μόνο από τη δράση του, αλλά και από την αδράνειά του. Όταν ως ένας άνθρωπος δημοκρατικός δεν αντιδράς στα μέτρα που πλήττουν τη δημοκρατία, όταν στην αδικία σιωπάς και όταν στον φασισμό δεν αντιστέκεσαι, δεν θα δημιουργήσεις ποτέ εχθρούς σου.
Η πολιτική του ευφημισμού
Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.
Εκπαιδευτικός – συγγραφέας
«Είναι απίστευτο ότι ο Έλλην πολιτικός είναι ικανός να προχωρήσει ακόμη και εις την θυσία της χώρας του, και πολλών ανθρωπίνων ζωών, αρκεί το κόμμα του να διατηρήσει την εξουσία, έστω και δι’ ολίγας ημέρας» είπε ο Τζωρτζ Χόρτον, γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Σμύρνη, στα χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής!
Σε τι ωφελεί την Ελλάδα η σύγκρουση με τη Ρωσία;
Γράφει
Ο Νίκος Κωνσταντινίδης.
Εκπαιδευτικός - συγγραφέας
Είναι κοινή διαπίστωση ότι στην μακραίωνη εθνική μας ιστορία, οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας, ποτέ άλλοτε δεν υπήρξαν τόσο κακές. Ποτέ άλλοτε ελληνική κυβέρνηση, δεν είπε ότι «είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία», φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να αποκλείσει Ρώσους διπλωμάτες, από τις εορταστικές εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου!
Σου λένε…
Γράφει
Ο Νίκος Κωνσταντινίδης.
Εκπαιδευτικός-συγγραφέας
«…Και συ, Νόμε, των άνομων ασπίδα σαν τη μαϊμού από κλώνο σ’ άλλον πήδα…» γράφει ο Βάρναλης στον «Ελεύθερο Κόσμο». Όντως, ο νόμος από τον καιρό του Αριστοτέλη, είναι με τον ισχυρό. Για παράδειγμα, έχουμε τον νόμο «περί ευθύνης υπουργών», αλλά δεν έχουμε αντίστοιχο νόμο για τον λαό.
Με τον νόμο απόντα
Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης
Εκπαιδευτικός - συγγραφέας.
Ό,τι συνείχε από παλιά μια κοινωνία, σε πολιτισμό και παράδοση, σε ήθη και έθιμα, έχει χαθεί. Οι ηθικές αξίες που προσδιόριζαν άλλοτε ένα έθνος έχουν σχεδόν αφανιστεί. Τα δημοκρατικά δικαιώματα καθημερινά υποβιβάζονται. Το ίδιο και η τραγουδισμένη ρωμιοσύνη, που από το να «μην την κλαις» του ποιητή, με όσα της έχουν συμβεί, είναι για κλάματα!